гноен

гноен
прил. - язвен, подлютен, възпален, гноясал

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • гноен — покрытый язвами …   Cловарь архаизмов русского языка

  • корозија — (лат. corrosio) 1. мед. разорување, разјадување на ткиво поради гноен процес или поради дејство на отровни материи 2. тех. разорување на површината на метал предизвикано од хемиски или од електрохемиски процеси (на пр., рѓосување на железото) 3.… …   Macedonian dictionary

  • пиоциста — (грч. pуon, kystis) мед. гноен меур, гнојно ќесе …   Macedonian dictionary

  • улцерозен — (лат. ulcerosus) мед. гноен, загноен, полн чиреви …   Macedonian dictionary

  • фистула — (лат. fistula цевка) мед. 1. канал, шуплина во заболено ткиво низ која гнојот излегува надвор 2. вид гноен чир на кожата …   Macedonian dictionary

  • възпален — прил. дрезгав, стържещ, дразнещ прил. кървящ, ожулен прил. язвен, подлютен, гноясал, гноен …   Български синонимен речник

  • възпалителен — прил. инфекциозен, гноен …   Български синонимен речник

  • гноясал — гл. язвен, подлютен, възпален, гноен …   Български синонимен речник

  • подлютен — гл. язвен, възпален, гноясал, гноен …   Български синонимен речник

  • язвен — прил. подлютен, възпален, гноясал, гноен …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”